pátek 17. června 2011

Ross hook - SCORE

Jak jsem predeslal v predchozim prispevku, vyvinul/vypozoroval jsem nekolik priznaku, ktere (pokud jsou u daneho Rh pritomny) zvysuji nebo snizuji pravdepodobnost, ze obchod bude uspesny.

Negativni znaky
  1. Pokud se v uptrendu vytvori double top, pak je velmi nebezpecne brat long Rh s pomoci TTE
  2. Plochy vrchol Rh - tedy takovy, kdy 2 a vice usecek se stejnymi highs (lows pro short Rh) vytvori Ross hook
  3. Rh, ktere jsou (vertikalne) blizko k sobe. Pokud se tedy ross hook vytvori jen maly kousek nad/pod predchozim hookem, je to signalem, ze trend jiz neni prilis silny a ze muze dojit k otoceni nebo congestion
  4. Rh po dlouhem pohybu, ale bez patricne korekce. Pokud Rh nasleduje po dlouhem pohybu, ale neudela korekci, ktera delce pohybu proporcionale odpovida. Napr. tedy pokud se trh pohne o 50 ticku bez korekce a korekce je pak velmi melka, rekneme 10 ticku, da se ocekavat, ze jeste neprislo cele vybirani zisku (ktere Rh zpusobuje) a tedy, ze vetsi korekce jeste prijde.
  5. Prilis hluboka korekce. Pokud je naopak korekce vzhledem k delce predchoziho pohybu velmi hluboka, da se to povazovat za znak, ze vetsina trendovych pozic byla uzavrena a tedy, ze dalsi pokracovani trendu nemusi nasledovat - je pravdepodobnejsi otoceni trendu nebo congestion.
  6. Blizka support/resistance uroven ve smeru ross hooku. Zde zrejme neni moc co vysvetlovat - pokud ross hook vznikne tesne pred SR, je treba nejvyssi opatrnosti, protoze trh ma tendenci v techto mistech zastavit nebo otocit. Zalezi take na tom, jak daleko v pripadnem pohybu Rh je a jak silny je trend.
  7. Korekce prorazila Reverse Ross Hook (tedy vrchol korekce predchoziho hooku/vrchol predchoziho swingu, chcete-li). Joe tomuto patternu rika "Trap and go" a je signalem, ze se blizi konec trendu.
  8. Pokud posuzovany Rh je uz x-ty v danem trendu, nebo je uz daleko od pocatku pohybu, jedna se o mene vyznamny, ale presto negativni signal. Ja osobne mam hranice nastavene tak, ze pokud jde o treti (a dalsi) Rh v pohybu nebo pokud se trh pohnul o vice nez 1/3 vcerejsiho range, beru to jako negativni signal.
  9. Close usecky, na ktere se vytvoril Rh je prilis daleko od vrcholu. Toto se typicky stava po explozivnim pohybu, kdy trh prudce vyskoci/spadne, ale jakmile je extrem vytvoren, trh stejne rychle zkoriguje. Specialne pokud onen pohyb je velmi rychly a vyrazny, trh ma pak tendenci se "usadit" a prilis nespecha s dalsim utokem na tento vytvoreny extrem a i kdyby ho relativne rychle dosahl, spotrebuje dost sveho momenta jen na prekonani vzdalenosti mezi dnem korekce a vrcholem Rh.
  10. Prorazeci/vstupni usecka je prilis dlouha (jeste pred samotnym vstupem). Pokud prumerna delka usecky na 1min grafu je 10ticku a ja zvazuji vstup na breakoutu Rh, ale vstupni usecka ma napr. 25 ticku jeste pred tim, nez k samotnemu breakoutu dojde, da se ocekavat, ze bude nasledovat protipohyb, korigujici tento velky pohyb.
Pozitivni  znaky
  1. Prostor pro TTE je plus minus na urovni meho prvniho targetu. Da se predpokladat, ze budu schopen uzavrit s malym ziskem alespon 1 kontrakt a na druhem skoncim nejhure break-even.
  2. Rising lows/Sagging highs. Toto je formace, kdy napr. zvazuju short Rh a tri usecky bred breakoutem vytvori pokazde nizsi high. Opacne pokud zvazuju long Rh a tri usecky pred breakoutem vytvori pokazde vyssi low.
  3. Rh ve tvaru trojuhelniku. Toto je velmi podobne predchozimu bodu. Popisu to na long Rh: v uptrendu se vytvori Rh, ale tak, ze usecky za hookem maji stale vyssi lows a highs se udrzuji v jedne rovine, jen maly kousek od vrcholu Rh (1-2 ticky). Prorazeni takoveho hooku byva obvykle pomerne silne.
  4. Rh s dostatecne velkou korekci - tedy takova, ktera proporcialne odpovida predchozimu pohybu.
  5. Rh neprilis daleko v trendu
  6. Double top/double botom u korekce, tedy double top/bottom se vytvori mezi RRh a vrcholem korekce posuzovaneho Rh. Zde je treba pocitat s tim, ze takovy Rh bude mit "kratke trvani", tedy vstup s TTE a vystup s celou pozici na urovni Rh.
  7. Plochy vrchol korekce. Pokud vrchol korekce tvori 2 a vice usecek se stejnymi highs/lows, je to silny indikator pro vstup. Je mozne, ze napr. 2 usecky vytvori mini-support, treti jej falesne prorazi (jen o par ticku) a trh se pak vyda smerem k Rh. 
  8. Bod Rh je otestovan a nasledne prorazen - toto pochopitelne plati pro vstup bez TTE, tedy az na samotnem breakoutu. Otestovani Rh znamena, ze jde o silnejsi SR uroven, jejiz prorazeni by melo mit dostatecne momentum alespon pro dosazeni prvniho targetu.
  9. EMA/trendline kiss. V grafu mivam zapnuty indikator EMA(34) a hodne si do nej kreslim trendove cary. Pokud se vrchol korekce dotkne (+/- 1tick) prave techto car (EMA nebo trendline) a odrazi se od nich, je to dobry signal.
  10. Rh ma "kompaktni" tvar. Toto je do znacne miry subjektivni zalezitost, ale vypozoroval jsem, ze pokud ross hook s nasledujici korekci je pekne vykresleny, neni prilis rozeskakany a celkove vypada jako vystrizeny z Rossovych knizek, je to pozitivni signal.

2 komentáře:

  1. pekne si to opísal. ja sa tiež venujem Rossovým stratégiám už zopár rokov a tiež som si všimol tieto kritériá na trhu FGBL. len som ich nevedel opísať. Tebe sa to podarilo parádne.

    OdpovědětVymazat
  2. Karol: no ja to popisoval pro TF, ktere je vyrazne volatilnejsi nez FGBL a pro muj pristup proto lepsi - jsem schopen i na 1min grafu, kde je spousta "sumu" prave diky velke volatilite zasahnout aspon 1. target. FGBL prave ted zkoumam a je vyrazne klidnejsi. Delam ted backtest na 3min a 5min grafu a do budoucna pocitam s analyzou prave s ohledem na ty znaky, ktere sleduju ve score - tedy jestli nektere pro FGBL muzu vynechat nebo nejake jine naopak pridat. Jestli mas na to tema nejake tipy, tak se pls podel ;)

    OdpovědětVymazat