sobota 12. února 2011

Cesta k intradennimu obchodovani

Po rozhodnuti, ze se zkusim seznamit s ID tradingem samozrejme vyvstala otazka, jak na to. Financnika jsem mel (nekolikrat) precteneho, ale stale mi neco chybelo, nejaky odrazovy mustek. Tim se nakonec stalo 2 denni skoleni v lete 2010, kde jsem se seznamil se systemem FinWin, ale hlavne nacerpal spoustu praktickych informaci, ktere s tradingem souvisi od vyberu vhodnych trhu, pres temata jako backtestovani, papertrading, volba brokera az k tematu nejdulezitejsimu a tim je psychologie obchodovani. Hlavni smysl ovsem byl ve velmi motivacni atmosfere, diky niz jsem okamzite nainstaloval NinjaTradera, zalozil si demo ucet, stahnul ID data a zacal delat backtesty FinWinu.
Z pocatku vse vypadalo primo idealne, s postupem casu jsem si ale uvedomil, ze backtestovat s tim, ze v grafech vidim i budoucnost (tedy jak se cena vyvijela po mem potencialnim vstupu) podstatne zkresluje moje vysledky. Backtest jsem tedy zopakoval s tim, ze to bylo spise "simulovane obchodovani", tedy posouval jsem graf vzdy po jedne usecce a rozhodoval se, zda vstoupit nebo ne. Tento zpusob byl ovsem extremne casove narocny a vysledky, ac byly jiste spolehlivejsi, nez v predchozim behu, nevypadaly nijak ruzove.
A v tento moment zacalo klasicke kolecko snad vsech zacinajich traderu tedy:
  1. nadchnuti se pro novy obchodni system (vlastni nebo vycteny nekde na foru)
  2. backtest
  3. zjisteni, ze bud nefunguje nebo funguje, ale ne podle mych predstav
  4. go to 1.
Kdyz uz jsem pomalu zacal ztracet nadeji a motivaci pokracovat, ciste nahodou jsem na diskusnim foru financnika narazil na vlakno o obchodovani na Eurexu s naprosto uzasnym obsahem. Tahounem tohoto vlakna byl/je uzivatel Gladiator028, ktery vkladal skvele screenshoty grafu s mnoha vysvetlujicimi poznamkami. Gladiator obchodoval system zalozeny pouze na Price Action (PA) tedy pouze z cenoveho grafu bez jakychkoliv indikatoru. A ja jsem si uvedomil, co mi na vsech az dosud otestovanych systemech vadilo - vstupni signaly nebyly logicke, odvozene od pohybu ceny, ale obvykle od prekrizeni nejakych plovoucich prumeru, prekroceni nejake z prstu vycucane hranice (typu CCI prekroci 100 smerem dolu) apod. Uvedomil jsem si, ze pohyb ceny je tim nejpresnejsim idikatorem, ktery je mozno pouzit a kterym trh dava vedet, co se v nem prave deje a ze vsechny ostatni indikatory jen zkresluji/vyhlazuji informace, ktere se daji vycist z PA.
Krome toho Gladiator doporucoval Joe Rosse a jeho knihu Daytrading, jako tu, ktera ho v jeho tradingu posunula ze vsech nejvice. A ja s nim musim souhlasit. Po precteni teto knihy jsem okamzite sehnal jeste dalsi 4- Trading by the book, Trading the Ross Hook, Trading is a business a Daytrading the emini S&P 500.
Filosofie s jakou Joe obchoduje, jak se stavi k trade managementu i formace, ktere pouziva pro vstupy byly presne to, co se mi na ostatnich systemech nezdalo dotazene.
O tom bude ale az pristi clanek..

Žádné komentáře:

Okomentovat